Curs de dans sportiv

Cursul este tinut de antrenoarea Cheles Ioana (25 de ani). „Sunt studenta anul 1 la Stiintele Educatiei Pedagogia invatamantului primar si prescolar, am terminat facultatea de jurnalism, master in publicitate si liceul cu program sportiv “Nicolae Rotaru” pesectia de dansuri sportive cu specializare de Instructor sportiv.

Am lucrat ca antrenor voluntar la liceul cu program sportiv “Nicolae Rotaru” pe o perioada de 6 ani la grupele de copii si junior si din 2015 predau dans la gradinita.”

„Frumuseţea dansului este efemeră ca şi multe alte ramuri ale artei, dar reuşeşte să lase oamenilor trăirile pe care nu numai că le-au simţit, ci ştiu că nimic altceva nu le poate înlocui sau exprima“.

 

Sincronizare, tonus controlat, coordonare: dansul sportiv este o alternativă de petrecere a timpului liber care educă mintea şi corpul, integrează participanţii într-un conglomerat de mişcări unice, vibrante, pline de pasiune. Ritmul muzicii pune în mişcare trupul, se infiltrează înmâini şi picioare şi pune stăpânire pe iscusinţa dansatorului.

 

Dansul Sportiv reprezinta in acelasi timp un DANS si un SPORT care mentin un stil de viata sanatos, echilibrat, disciplinat si plin de eleganta

Dansul sportive fiind o activitate fizica in primul rand dansul sportiv presupune un tip combinat de efort aerob si anaerob – o excelenta metoda de a preintampina bolile de tip cardio-vascular sau de control al greutatii. Exista beneficii aduse aparatului locomotor, dansul dezvoltand o postura si mobilitate deosebite.

Aceasta activitate are insasi un puternic impact psihic asupra  celor care o practica. Parteneriatul in dansul sportiv dezvolta relatiile inter-umane si o stare generala de bine. Dansatorii au incredere in ei insisi iarcopiii pe langa o dezvoltare fizica armonioasa si o personalitate frumoasa au si un colectiv in care invata eticheta specifica dansului de societate – asa cum era numit el acum o vreme.

 

Secțiunea standard

 

 

Secțiunealatino-americană

 

 

Samba

Este un dans cu radacini afro-braziliene, muzica fiind scrisa in masura 2/4 (doi  timpi pe masura muzicala) cu accent pe timpul 2. Pentruversiunea de dans sportiv este folosit un tempo de 50-52 de masuri pe minut (BPM).

Specific pentru samba este caracterul poli-ritmic – avem mai multe ritmuri de baza iar corpul foloseste ritmuri diferite pe anumite segmente corporale.

 

Cha-cha-cha

Cha-cha-cha-ul este un dans latino-american de origini cubaneze fiind considerat un rezultat direct al muzicii compuse de compozitorul si violonistul Enrique Jorrin in anii ’50. Exista tendinta din ce in ce mai pronuntata in ultimul timp de a fi numit mai simpu – “cha-cha”. Acest  dans provine din mambo sau chiar rumba. Ceea ce il diferentiaza de predecesoarele sale este inlocuirea unui pas lent (slow) cu un pas triplu (chasse), adica o succesiune rapida de trei pasi din care in cel de-al doilea talpile sunt apropiate, numarat cha-cha-cha.

 

Quick Step

Quick step-ul, asa cum am aratat in articolul despre slow-fox, are ca stramos fox-trot-ul dezvoltat in suburbiile New-York-ului in primul razboi mondial. In anii ’20 multe orchestre cantau pe un tempo foarte alert fox-trot si astfel cele doua curente s-au despartit in quick step si slow fox. In 1925 a explodat dansul Charleston care a imprumutat mai multe caracteristici Quick step-ului. Englezii au fost primii care au luat ritmul rapid de fox-trot punandu-l peste figuri de deplasare modificate din charleston (faraloviturile de picior) si numindu-l quick step. Dansul a devenit foarte popular si usor de invatat. In 1927 este introdus si caracterul de dans de pereche si intra in marile competitii de dans ale vremii.

 

Jive

Jive-ul in toate formele lui isi are originile in dansul numit swing. Acesta se formeaza in anii ’20 in cadrul comunitatii afro-americane din New York in stransa legatura cu jazz-ul contemporan foarte la moda in aceste cercuri. In prezent exista peste 50 de forme oficiale de jive printre care Modern, Social, Le Roc, Ceroc, Swing, Jitterbug, Rock’n’Roll, West Coast Swing, East Coast Swing, Lindy Hop, Lindy, Boogaloo sau Jive.

Jive-ul este probabil cel mai energetic dans din sectiunea latino-americana a dansului sportiv bazandu-se pe chasse-uri sincopate la stanga sau la dreapta (o succesiune de trei pasi laterali in care inchidem talpile pe pasul doi) avand ca tempo ¾, ¼, 1/1 timpi, kick-urisi flick-uri care reprezinta miscari rapide a picioarelor spre podea sau asa-numitul pas rock (rock step) – un pas in spate si recuperarea greutatii pe doi timpi intregi. In competitiile de open exista si figuri specifice swing in care tempo-ul se transforma in quick-quick-slow.

Vals lent

Valsul lent este caracterizat prin inaltari si coborari ample si elegante. Indoirea genunchilor si intinderea acestora trebuie armonizate cu inaltarile si coborarile repetate.

Masura muzicala este de 3/4, tempoul fiind de 27-30 batai/minut. Este considerat regele de necontestat al dansurilor de societate.

La origineaValsului Lent a fost Boston-ul, dans care a disparut odata cu sfarsitul primului razboi mondial. Boston-ul (importat din SUA) a fost dansat pentru prima data intr-un club select din Anglia, in 1874. Dansul Boston nu seamana deloc cu Valsul Lent de astazi. Pozitia partenerilor era diferita: partenerii dansau unul langa celalalt.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + sixteen =

 
Scroll Up